VR therapie pagina

VR therapie

De cliënt behandelen door middel van Virtual Reality is een zeer vooruitstrevende en veelbelovende ontwikkeling op het gebied van psychologie en technologie.

vrtherapy2people

Wat is VR?

VR staat voor Virtual Reality, oftewel virtuele werkelijkheid en is een online omgeving waarin een realistische situatie wordt nagebootst. In de meeste gevallen gebeurt dit door middel van een VR-bril. Het beeld dat wordt laten zien kan zowel animatie als een echte film zijn. Zo wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van 360 graden video’s, waarbij de persoon met de VR bril op om zich heen kan kijken en 360 graden iets kan zien. Virtual reality wordt nu onder andere als les- of trainingsmateriaal ingezet, in therapiesessies om mensen van hun angsten af te helpen gebruikt en als nieuwe manier van gaming gepromoot.

Hoe werkt behandelen met VR?

De behandeling van een cliënt kan ondersteund met een interactieve virtual reality (VR) omgeving. Zo kan er bijvoorbeeld een reguliere behandeling plaatsvinden, waarbij de oefeningen worden gedaan terwijl de cliënt een VR-bril op heeft en in een virtuele omgeving terecht komt. In deze omgeving kunnen onder andere situaties uit het echte leven worden nagebootst of een comfortabele, niet afleidende omgeving voor de cliënt worden gecreëerd.

vrtherapyanxiety image2 Virtual Iraq exposure therapy 1800

Behandelingen mogelijk met VR

Meer mogelijkheden tot maatwerk

Geen afleiding uit de omgeving

Versterking van het behandelproces

Meer eigen regie mogelijk van de cliënt

Kan op elk moment en elke plaats worden toegepast

Meer controle over de presentatie van de stimulus

Mogelijkheid tot genereren van verschillende niveaus en combinaties van sensorische input waardoor audio, haptiek en beweging gelijktijdig en intensief kunnen worden ervaren

De mogelijkheid om geavanceerde complexe gedragingen van deelnemers te onderzoeken, zoals vermijding

Bestuderen van situaties die in het echte leven onpraktisch, gevaarlijk of ethisch twijfelachtig kunnen zijn

Beperkt aantal VR trajecten beschikbaar bij WelBewust Psycholoog

Virtual Reality Therapie wordt op dit moment op één van onze locaties aangeboden. Dit betekent dat als u interesse heeft VR therapie, dit expliciet moet vermelden bij uw aanmelding. Echter wordt VR therapie niet gegarandeerd, omdat we meer aanmeldingen voor VR krijgen dan dat we op dit moment daadwerkelijk kunnen behandelen. Als u wilt kunnen we u op de wachtlijst zetten.

Virtual Reality Therapie wordt doorgaans vergoed door uw zorgverzekeraar bij WelBewust Psycholoog

WelBewust Psycholoog Utrecht heeft in 2021 contracten met alle zorgverzekeraars afgesloten voor de Generalistische Basis GGZ en Specialistische GGZ.

Dit betekent dat de kosten van uw behandeling doorgaans volledig vergoed worden. Hierbij dient er een verwijsbrief van de huisarts te zijn en sprake te zijn van een DSM-V classificatie (diagnose) die door de zorgverzekeraar wordt vergoed.

Benieuwd naar de feiten?

Hier vindt u wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het gebruik van VR in de psychologie

 

 

Heeft u vragen?

U kunt via het contactformulier contact met ons opnemen.
Contact opnemen

Nu Aanmelden

Wilt u een afspraak?
U kunt zich via het inschrijfformulier aanmelden.
Klik hier om naar het inschrijfformulier van WelBewust Psycholoog Utrecht te gaan.

Patiënt Doorverwijzen

Als huisarts of POH-GGZ kunt u een patiënt direct doorverwijzen. Klik hier om naar het verwijsformulier van WelBewust Psycholoog Utrecht te gaan. Verwijzen kan tevens via ZorgDomein of Ksyos.

Benieuwd naar de ervaringen van cliënten van WelBewust Psycholoog Utrecht?

Ervaringen cliënten