EMDR-behandelingen op afstand

EMDR-behandelingen op afstand

Wat is EMDR

EMDR is een vorm van therapie, waarbij de herinnering aan een traumatische ervaring centraal staat en waarbij de therapeut je afleidt met handbewegingen of geluiden. EMDR is de afkorting voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. De naam zegt al heel veel over de vraag ´wat is EMDR?´ De ogen en handen spelen hierbij een belangrijk rol. Op het moment dat je aan je trauma denkt, vraagt de therapeut je om met je ogen de specifieke handbewegingen te volgen. Hierdoor wordt je afgeleid van je trauma. Hierna zal de therapeut je weer vragen waar je aan denkt en je wederom afleiden. Omdat het terugdenken aan een traumatische ervaring zwaar is, worden er de nodige rustpauzes ingelast. Uiteindelijk zul je merken, dat tijdens het verloop van de behandeling de gevoelens ten opzichte van het trauma veranderen en zelfs kunnen vervagen.

Online EMDR

Wanneer wordt EMDR gebruikt?

Er kunnen schokkende gebeurtenissen in je leven plaatsvinden, waarbij je moeite hebt met het verwerken hiervan. Een dergelijke gebeurtenis wordt ook wel eens trauma genoemd. Een trauma kan bijvoorbeeld opgelopen worden door een ongeval, ernstige ziekte, een gewelddadige overval, mishandeling, seksueel misbruik, een natuurramp en oorlogssituaties. Voor de meeste mensen die een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt geldt, dat zij na verloop van tijd het trauma een plekje geven en verder gaan. Maar niet iedereen kan dit en dan krijg je hier tijdens je latere leven alsnog last van.

Bij een onverwerkt trauma kun je last krijgen van allerlei soorten klachten. Je kunt bijvoorbeeld een angst- of paniekstoornis ontwikkelen of een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Hierdoor blijf je de traumatische gebeurtenis voortdurend herbeleven en kun je niet verder met je leven. Het is zelfs mogelijk dat je in een sociaal isolement terechtkomt, doordat je bepaalde situaties probeert te ontwijken. Veelgehoorde klachten van een onverwerkt trauma zijn ook depressiviteit, slaapproblemen, stress, veel sneller geïrriteerd raken of een negatief zelfbeeld. Kortom, je doet er goed aan om een EMDR therapie te volgen als bovenstaande klachten je bekend voorkomen. Wel is het van belang dat je een bevoegde therapeut vindt die de juiste EMDR opleidingen en trainingen heeft gevolgd.

Dankzij het gebruik van de Online EMDR kan de cliënt op afstand digitaal behandeld worden. De applicatie biedt verscheidene stimuli waardoor het werkgeheugen van de cliënt optimaal belast kan worden.

Online EMDR behandelingen worden doorgaans vergoed door uw zorgverzekeraar bij WelBewust Psycholoog

WelBewust Psycholoog Utrecht heeft in 2023 contracten met alle zorgverzekeraars afgesloten voor de Generalistische Basis GGZ en Specialistische GGZ.


Dit betekent dat de kosten van uw behandeling doorgaans volledig vergoed worden. Hierbij dient er een verwijsbrief van de huisarts te zijn en sprake te zijn van een DSM-V classificatie (diagnose) die door de zorgverzekeraar wordt vergoed.


Dankzij de EMDR-remote van Psylaris kunnen EMDR behandelingen online plaatsvinden. Deze applicatie is een aanvulling voor beeldbel sessies. De cliënt kan tijdens het gebruik van de EMDR-remote van Psylaris blijven communiceren met de psycholoog. Deze interactieve methode maakt de EMDR behandeling flexibel, toegankelijk en effectief. De applicatie is op dit moment nog steeds in beta versie en we blijven verbeteringen implementeren op basis van feedback.

Online EMDR via de EMDR-remote van Psylaris

Wij passen EMDR via de EMDR-remote toe binnen onze behandeltrajecten. EMDR-remote dient als  ondersteuning tijdens het beeldbellen met de psycholoog. Beeldbellen is een vorm van e-Health waarin er sprake is van online face-to-face contact tussen u en de psycholoog.

Bij het persoonlijke intakegesprek met uw psycholoog wordt bekeken of de Online EMDR ook een onderdeel van uw behandeling kan uitmaken. Het intakegesprek duurt ongeveer 45 minuten. Hierbij wordt kennisgemaakt, vertelt u wat uw reden van aanmelding en hulpvraag zijn, en worden uw klachten verder verhelderd. Uw persoonlijkheid, achtergrond, leefomstandigheden en andere zaken die van belang zijn voor het krijgen van een goed beeld van uw probleem, worden in kaart gebracht. Ook informatie uit de verwijsbrief van uw huisarts of een andere verwijzer zal hierbij betrokken worden.


Als Online EMDR behandeling bij u past, wordt u na uw intakegesprek bij een psycholoog ingepland voor een online EMDR behandeltraject.

Hieronder vindt u een aantal voordelen van gedeeltelijk of volledig EMDR-therapie volgen via de EMDR-remote.

Online EMDR

Effectief: het contact blijft hetzelfde

U heeft op dezelfde manier contact met uw psycholoog als wanneer u op de praktijk een fysieke afspraak heeft en kunt meteen uw voortgang en ervaring bespreken met de e-Health modules. Deze modules zijn namelijk digitaal in te zien.

Online EMDR

Veilig: software voldoet aan de strengste ISO normen

Vanwege de beveiligde videoverbinding is online contact tussen u en uw psycholoog veilig en volgens de normen van informatiebeveiliging en privacy.

Online EMDR

Efficiënt: beeldbellen is locatie-onafhankelijk

Situaties waarin dit prettig is zijn bijvoorbeeld:

  • U woont op twee locaties
  • U gaat op reis
  • U bent voor een lange tijd onderweg
  • U bent voor een lange tijd op bezoek bij familie of vrienden die ver weg wonen
  • U bent op vakantie
  • U bent niet in staat om het huis uit te gaan (fysiek dan wel mentaal)
  • U heeft een lange reistijd en wilt geen tijd hieraan kwijt zijn
  • Het is tijd- en kostenbesparend wanneer u niet hoeft te reizen voor een afspraak

Ervaringen van cliënten met Online EMDR therapie

Vrouw, 21 jaar

In het begin van de behandelsessies moest ik even schakelen maar na verloop van rijd vond ik online EMDR behandelingen erg prettig. Gelukkig is de app makkelijk te gebruiken, waardoor alles vrij soepel verliep. De psycholoog zorgde ervoor dat ik me erg op m’n gemak voelde. Ik vond niet dat er veel verschil was tussen EMDR op de praktijk en EMDR online.

Vrouw, 28 jaar

Dankzij corona kon ik op deze manier toch mijn behandeling blijven volgen. Door de online emdr behandelingen was ik geen tijd kwijt aan reizen. De EMDR-remote van Psylaris werkte goed en liep nooit vast wat een pluspunt is.

Man, 22 jaar

De psycholoog was goed te volgen. Ik heb de online emdr behandeling als zeer prettig ervaren. Heb er veel aan gehad, bedankt!

Vrouw, 20 jaar

Ik was erg benieuwd naar de online emdr therapie. Het is me zeer goed bevallen. Er waren veel functies waardoor ik telkens op een andere manier afgeleid werd. Dit heeft mij heel erg geholpen.

Deelnemen aan een Online EMDR sessie

Online EMDR

De behandelaar start een sessie en geeft een sessie nummer door aan de cliënt.

Online EMDR

Om deel te nemen aan een sessie kunt u hier klikken en de code, die doorgegeven is door de behandelaar, invullen.

Online EMDR

Zodra u deze code heeft ingevuld kan de behandelaar de sessie starten.

Online EMDR kan zelfs effectiever zijn dan face-to-face

Online EMDR

De app wordt continu verbeterd aan de hand van feedback

Online EMDR

Om uw werkgeheugen te belasten kan de kleur van de stimulus en achtergrond veranderd worden.

Online EMDR

Om uw werkgeheugen te belasten kunnen afbeeldingen als achtergrond worden toegevoegd.

emdr-icon4

Om Uw werkgeheugen te belasten kunnen willekeurige woorden toegevoegd worden.

emdr-icon5

Om uw werkgeheugen te belasten kunnen geluidsfragmenten worden toegevoegd.

emdr-icon6

Om uw werkgeheugen extra te belasten kunnen de kleur en vorm van de stimulus willekeurig veranderd worden.

Online EMDR

Uw scores op de VOC en SUD vragen worden tijdens de sessie door de behandelaar zelf genoteerd.

Online EMDR

Om uw werkgeheugen te belasten kan de snelheid, richting en vorm van de stimulus veranderd worden.

Online EMDR

De uitgevoerde behandelsessies worden door de behandelaar bijgehouden in een register.

Online EMDR

Bent u een psycholoog/behandelaar en wilt u meer informatie over EMDR-remote van Psylaris, dan kunt u op de onderstaande knop klikken om naar de website te gaan.

Nu Aanmelden

Wilt u een afspraak?
U kunt zich via het inschrijfformulier aanmelden.
Klik hier om naar het inschrijfformulier van WelBewust Psycholoog Utrecht te gaan.

Heeft u vragen?

Vraag een terugbelverzoek aan door op de knop hieronder te klikken!

Wij staan klaar om al uw vragen te beantwoorden.