Bokstherapie

Bokstherapie

Waarom sporten combineren met therapie?

Het is bewezen dat er een sterk verband is tussen psychologische en fysiologische gezondheid. Daarom biedt WelBewust cliënten de mogelijkheid om sporten te combineren met therapie. Bij WelBewust Sporten bieden wij runningtherapie, een therapievorm waarbij cliënten hardlopen met een psycholoog.

bokstherapie

"Boxing is a reflection of life. It teaches you to never give up, to keep fighting even when things get tough."

Laila Ali

Wat is Bokstherapie?

Bokstherapie is een gespecialiseerde vorm van therapie die gebruik maakt van de fysieke en psychologische voordelen van boksen om de geestelijke gezondheid en het algehele welzijn te verbeteren. Het is ontworpen om mensen te ondersteunen bij het opbouwen van veerkracht, bevorderen van de emotie regulatie en het vergroten van de zelfverzekerdheid. Door zowel het lichaam als de geest te betrekken, biedt Bokstherapie de ultieme mogelijkheid om een positieve draai te geven aan je leven. 

De Voordelen van Bokstherapie

Verbetering van de Geestelijke Gezondheid

De scoping review van Bozdarov et al. (2023) benadrukt het potentieel van bokstherapie bij het verbeteren van psychische klachten zoals depressie, angst en PTSS. Lichamelijke inspanning in combinatie met cognitieve betrokkenheid bevordert de verwerking van emoties, wat kan leiden tot een verbetering in de geestelijke gezondheid. De studie van James, Thomas en Storr (2017) en Penedo en Dahn (2005) ondersteunen de bevindingen van Bozdarov et al. De resultaten van hun studies tonen eveneens aan dat lichamelijke inspanning, waaronder bokstherapie, een positieve invloed heeft op de geestelijke gezondheid.

Bokstherapie
Bokstherapie

Fysieke Voordelen

Het onderzoek van Sosha (2020) benadrukt de fysieke voordelen van boksen, waarbij er een verbetering plaatsvindt in de balans, kracht en uithoudingsvermogen van een persoon. Deze verbeteringen leiden veelal tot een betere fysieke en mentale gezondheid. De studie van Patridge et al. (2017) ondersteunt de positieve invloed van bokstherapie op een individu.

 

Emotionele Regulatie en Empowerment

De onderzoekers Meehan en Qualls (2017) onderzochten het therapeutische potentieel van bokstraining bij individuen ter bevordering van de geestelijke gezondheidszorg. Uit hun onderzoek komt naar voren dat Bokstherapie een positief resultaat heeft op het verbeteren van de emotie regulatie en het verhogen van eigenwaarde. Patridge et al. (2017) ondersteunt dit onderzoek aan de hand van hun eigen resultaten, waarbij er door het deelnemen aan Bokstherapie een afname is in agressief gedrag en een verbetering op het emotionele welzijn.

bokstherapie
Bokstherapie

Inclusieve en Gemeenschapsgerichte Omgeving

Het gevoel van gemeenschap en sociale interactie wordt bevorderd door bokstherapie waardoor het een ondersteunende en verrijkende ervaring biedt (Bozdarov et al., 2023). De resultaten van het onderzoek van Sosha (2020) ondersteunen deze bevinding. In zijn studie kwam naar voren hoe bokstherapie een atmosfeer creëert die bevorderlijk is voor communicatie en kameraadschap. 

Ontdek de verbinding tussenmentale en fysieke gezondheid!

Lees hier een studie over de relatie tussen mentale en fysieke gezondheid.

Beheers je stemming met lichaamsbeweging!

Hier is een artikel over lichaamsbeweging om stemmingsstoornissen tegen te gaan.

Ervaringen van cliënten met de Runningtherapie!

Vrouw, 35 jaar

Tijdens mijn burn-out heb ik twee keer deelgenomen aan bokstherapie. Opmerkelijk genoeg merkte ik na elke sessie een significante reactie op, vergelijkbaar met mijn gebruikelijke stemmingsklachten, maar dan intenser. Na een periode van 10 weken hadden we mijn bokstechniek verbeterd tot een niveau waarop ik meer zelfvertrouwen had. Mijn bokstherapeut heeft me aangemoedigd om geleidelijk mijn grenzen te verleggen zonder te overdrijven, wat resulteerde in een pijnloze ervaring zonder blessures.

Man, 30 jaar


Omdat ik weinig in beweging was en zeker niet aan boksen deed, moest ik even nadenken voordat ik begon met bokstherapie bij Welbewust. Voor mij was de eerste bokssessie een enorme overwinning. Het beste is dat mijn bokstherapeute de nadruk legt op actief bezig zijn en beweging, eerder dan op prestaties. Haar aanmoediging om stap voor stap vooruitgang te boeken, gaf me de motivatie om door te zetten, en uiteindelijk heb ik meer bereikt dan ik ooit had verwacht. Mijn bokstherapeute is zeer attent en zorgt ervoor dat ik niet overbelast raak. Ondanks dat het soms veel energie kostte, hielden de regelmatige afspraken me gemotiveerd om door te gaan. Als mijn therapeute er niet was geweest, was ik waarschijnlijk al eerder gestopt. Nu ben ik dagelijks aan het boksen en volg ik haar advies op: beweging is van belang. Het draait allemaal om actief bezig zijn, bewegen en genieten van de sessies. Zo kies ik voor een gezonde en blijvende levensstijl!

Man, 26 jaar

Ik heb 10 sessies gehad met mijn bokstherapeute. Tijdens deze sessies heeft ze me laten zien hoe mijn hersenen omgaan met emoties en hoe deze interactie verstoord kan raken tijdens momenten van stress. Ze heeft me geleerd om te leven in lijn met mijn diepste levenswaarden door te reflecteren op wat me werkelijk gelukkig maakt. Ik heb geleerd om te genieten van de eenvoudige momenten in het leven en, nog belangrijker, om mijn zelfvertrouwen op te bouwen.

Vrouw, 34 jaar

Onlangs heb ik deelgenomen aan een van de bokstherapie-sessies van WelBewust. Ik was op zoek naar een manier om mijn motivatie opnieuw te ontdekken en een betere balans tussen werk en privé te vinden. Elke sessie was op zijn eigen manier uniek. De begeleiding, de focus op zelfontwikkeling en de oefeningen hebben me aan het denken gezet. De bokssessies brachten op een onverklaarbare wijze een denkproces bij me op gang.Ik merk dat ik nu meer aandacht heb voor mijn omgeving en bewust meer tijd buiten doorbreng. Natuurlijk moest ik weer aan het werk, maar de sessies met mijn bokstherapeute hadden me op de juiste weg gezet. De concrete stappen die ik heb genomen, omvatten het verbeteren van mijn voeding en het nemen van meer rust. Ik heb nu een beter inzicht in mijn verlangens en wat ik belangrijk vind.

Bij welke klachten is bokstherapie effectief?

Bokstherapie is effectief bij de volgende diagnoses:

 • Depressie
 • Gegeneraliseerde angststoornis
 • Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
 • Emotieregulatie problemen
 • Obsessief-compulsieve stoornis (OCS)
 • Sociale angststoornis

De effecten van bokstherapie

Bokstherapie is geschikt voor alle leeftijden en fitnessniveaus. de effecten van bokstherapie zijn onder andere:

 • Verlichting van stressklachten
 • Verbetering in de emotie regulatie
 • Verlichting van angstklachten
 • Toename in zelfvertrouwen en eigenwaarde
 • Verbeteren van slaapproblemen
 • Versterking van het algehele welzijn

Onze Aanpak

Bij WelBewust Psycholoog hebben we ons boksprograma uiterst zorgvuldig samengesteld om maximale effectiviteit en tevredenheid te waarborgen.

Individuele Programma's

Elk persoon is uniek. Daarom is er tijdens de bokstherapie aandacht voor ieder zijn specifieke behoeften, doelen en fitnessniveau.

Deskundige Begeleiding

Onze ervaren psychologen zijn tevens gecertificeerde bokstherapeuten, waardoor ze psychologische principes naadloos kunnen integreren met bokstechnieken voor een alomvattende benadering ter ondersteuning van uw welzijn.

Veilige en Gecontroleerde Omgeving

Uw veiligheid staat bij ons voorop. We handhaven een gecontroleerde omgeving en volgen strikte veiligheidsmaatregelen en technieken, zodat u een veilige en comfortabele ervaring heeft.

Integratie van Psychologie

Naast de fysieke training integreren onze gekwalificeerde therapeuten traditionele psychotherapeutische technieken om u te helpen emoties te verkennen, diepere inzichten te ontdekken en persoonlijke groei te bevorderen.

Wist je dat fysieke activiteiten preventief kunnen werken door de kans op ziektes aanzienlijk te verlagen? Klik op de onderstaande knop om meer te weten te komen over de gezondheidsvoordelen van fysieke activiteit en het bijbehorende bewijsmateriaal.

Aan de slag met de Bokstherapie!

Aanmeldingsproces:

bokstherapie runningtherapie

U kunt zich aanmelden voor Bokstherapie via het formulier onderaan deze pagina.

bokstherapie runningtherapie

U krijgt 3 vragenlijsten per e-mail: de Physical Activity Readiness Questionnaire, de Vragenlijst Arbeid en Re-integratie en de Center for Epidemiologic Studies Depression Scale.

bokstherapie runningtherapie

Deze vragenlijsten stuurt u ingevuld terug.

bokstherapie runningtherapie

Als u in aanmerking komt voor Bokstherapie krijgt u een factuur, zodra deze is betaald kunt u deelnemen.

 

Beginnen met Bokstherapie

Elke boks sessie duurt ongeveer een uur

De groepsgrootte is ongeveer 6 à 8 personen

Er vindt een warming-up plaats

Tijd voor het bespreken van de persoonlijke doelen

Introductie voor de boksles van de dag

Starten met boksen!

Hieronder vind je alle beschikbare pakketten die we aanbieden!

Runningtherapie wordt niet door uw zorgverzekeraar vergoed.

Bokstherapie Pakket 1

15€ / Sessie

 • 1 sessie per week samen met de psycholoog
 • 10 sessies voor €15,00 euro per sessie. (totaal €150,00 euro)

Bokstherapie Pakket 2

12,50€ / Sessie

 • 1 sessie per week samen met de psycholoog
 • 15 sessies voor €12,50 euro per sessie (totaal €187,50 euro)

Bokstherapie Pakket 3

10€ / Sessie

 • 1 sessie per week samen met de psycholoog
 • 20 sessies voor €10,00 euro per sessie (totaal €200,00 euro)

WelBewust Sporten Bokstherapie Registratie  Nu Aanmelden

  Wilt u een afspraak?
  U kunt zich via het inschrijfformulier aanmelden.
  Klik hier om naar het inschrijfformulier van WelBewust Psycholoog Utrecht te gaan.

  Therapieën Werk Psycholoog

  Heeft u vragen?

  Vraag een terugbelverzoek aan door op de knop hieronder te klikken!

  Wij staan klaar om al uw vragen te beantwoorden.